Is er voor iedereen

Vondelingen

Vondelingen

De registers van de vondelingen maken deel uit van de archieven van de Commissie van Burgerlijke Godshuizen. Elke bladzijde in deze registers is een soort persoonlijk dossier van de vondeling waarop verschillende gegevens terug te vinden zijn: naam, (vermoedelijke) geboortedatum en leeftijd, vindplaats... Er stond ook meestal wat er met het kind gebeurd was nadat het gevonden werd: overleden, geplaatst bij een voedster, terug naar de moeder... 

De registers van de vondelingen worden regelmatig geraadpleegd, voornamelijk ten behoeve van mensen die op zoek zijn naar gegevens van hun voorouders, of door onderzoekers die geïnteresseerd zijn in sociale geschiedenis. Aangezien de vondelingenregisters onder deze opzoekingen te lijden hadden, werd naar een middel gezocht om de boeken te beschermen en de inhoud toch nog toegankelijk te maken. De archiefdienst is dan ook een project gestart rond die vondelingenregisters, waarvan de basisinformatie online beschikbaar is.

Van verschillende vondelingen zijn ook stukjes stof bewaard gebleven van de kledij waarin ze werden gevonden. Hiervan zijn de beelden te zien via erfgoedinzicht.

In 2009 organiseerde het Archief OCMW Gent de tentoonstelling 'Mama waar ben je?' over de vondelingen en de verlaten kinderen. Hiervoor werd het historisch archief geraadpleegd.

 Meer informatie over de vondeling kan je bekijken via onderstaand document. Hierin staat:

 • de historiek van de vondelingen
 • enkele cijfers over de vondelingen
 • hoe kwamen vondelingen aan hun naam?
 • bewaring en inventarisering van de registers

 

Voor vragen
info.archief@ocmw.gent

Verantwoordelijke
Nele Lefever
09 266 94 04
nele.lefever@ocmw.gent


 • Griet D.
  Lector Artevelde Hogeschool

  De inbreng van het Archief naar de studenten Opleiding Sociaal Werk werd erg gewaardeerd door hen én ook door mij: 
  ze maken voor hen de situatie van de moeders die hun kind te vondeling legden en hun sociale noodsituatie invoelbaar aan de hand van de documenten van het OCMW-archief.
  Het is bijzonder waardevol materiaal dat op die manier zijn doel bereikt: het verleden laten leven in het heden.

   

   


Level A conformiteit, W3C WAI Web Content Accessibility Guidelines 2.0